Miért veszélyes a toklász?

Mindannyian ismerjük ezt a növényt, gyerekkorunkban rengeteget játszottunk vele. Pont az volt az érdekessége, amiért annyira veszélyes kisállataink számára. Azt mindenki tudja, hogy a toklász, vagy akár annak egyes magjai csak egy irányban “közlekednek”. Ez azért van, mert apró kis szálai egy irányba mutatnak, mint a horgászok szakállas horga, ha valahova beakad, magától nem fog távozni. Jellemzően a testfelületen találkozunk vele, bőr alá fúródva, de bármelyik testnyílásba befurakodhat.

Hogyan védekezzünk ellene?

Tulajdonképpen sehogy. Az egérárpa egy nagyon elterjedt fűféle, tavasztól őszig bárhol találkozhatunk vele. Kerülhetjük a gondozatlan területeket, de még így is van esély rá, hogy összeszedjünk egy-kettőt. A legjobb megoldás séta után átnézni a kutya bundáját, külön figyelmet fordítva a lábujjak közére, fülekre, hajlatokra. A frissen bekerült, még be nem fúródott toklászt még viszonylag könnyen el lehet távolítani.

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Ne próbálkozzunk házi praktikákkal, vigyük a kutyát állatorvoshoz.  Ha a kutya fájlalja a fülét, rázza a fejét, prüszköl, sajnos elég jó esélyünk van rá, hogy valahova idegen test került. A sebre helyezett paradicsom nem fog segíteni, szakszerű beavatkozásra és antibiotikumra van szükség.

forrás: https://florabonaerense.blogspot.com

Ő Florida, a legifjabb családtagunk, pár hónappal ezelőtt. Hétvégén ellátogattunk a szomszédos Borostyán tóhoz, ami egy elég szép kis séta erdőn-mezőn át. A falkánk nagyon szereti az ilyen rövid túrákat, főleg, ha egy jó nagy fürdésre is van közben lehetőség.

Már a hazaérkezéskor is észrevettük, hogy prüszköl, de azt gondoltuk, vizet szívhatott fel, hiszen ez máskor is előfordult már minden kutyánkkal. Mára viszont ennek el kellett volna múlnia, de mivel nem így történt, meglátogattuk az állatorvosunkat.

Ő pedig Florida ma délután, hazafelé az orvostól. Szerencsénk volt, mivel egy kisebb rendelő szerszámaival is ki lehetett szedni az orrából a toklászt, nem kellett vele kórházba szaladni. Abban is, hogy nem fúródott bele a nyálkahártyába, csak az orrnyílásban vándorolt felfelé, így nem volt szükség nagyobb beavatkozásra.

A toklász eltávolítása sok esetben altatással jár, sajnos ez elkerülhetetlen.

Florida már jól van, bár még kicsit kábult. És már mi is jól vagyunk az ijedtség után 🙂

Figyeljetek a gyanús jelekre!